Blijf op de hoogte!

Elke zondag onze digitale nieuwsbrief ontvangen? Schrijf je gratis in »

Steun aan cliënten Wmo ondermaats

dinsdag 19 december 2017
Leestijd: 
1 tot 2 minuten

Inwoners die hulp vragen op het gebied van de Wmo verdienen betere ondersteuning. ‘Hart voor Schijndel’ wil de gemeentelijke verordening daarom aanpassen.

Cliëntenondersteuning is wettelijk geregeld. Iedereen die diensten op het gebied van Wmo wil gebruiken, heeft recht op bijstand door een onafhankelijke ondersteuner. Zo iemand helpt bij het voorbereiden van een gesprek met het sociaal wijkteam of de zorgaanbieder, mag ook meedoen met zo’n gesprek en helpt bij het vinden van de juiste hulp of zorg.

Grootste zorg

In de praktijk is het met die ondersteuning nog niet heel goed gesteld. Drie cliëntenraden op het gebied van hulp aan mensen met een beperking, maatschappelijk werk en welzijnswerk hebben gemeenten in de regio een brandbrief gestuurd. Aanleiding is een rapport over de wijze waarop chronisch zieken en mensen met een beperking door gemeenten worden geholpen. De grootste zorg van de drie organisaties is dat de ondersteuning van cliënten ondermaats is. 

In januari staat de nieuwe verordening Wmo op de agenda van de raadscommissie en gemeenteraad. Over cliëntondersteuning is niks te vinden in het voorstel van het College. Daarom heeft Hart gisteren een wijzigingsvoorstel geschreven. De komende weken gaan we proberen om hiervoor steun te vinden bij andere fracties. Hieronder de concepttekst van ons voorstel.