Blijf op de hoogte!

Elke zondag onze digitale nieuwsbrief ontvangen? Schrijf je gratis in »

Speelotheek kopje onder door gesol

zaterdag 3 maart 2018
Leestijd: 
1 tot 2 minuten

Speelotheek De Ballon gaat kopje onder als gevolg van gesol door het gemeentebestuur. ‘Hart voor Schijndel’ onderneemt een laatste reddingspoging.

Het is behoorlijk cynisch. Juist een verhuizing van gemeentelijke zaken waar het College inmiddels spijt van heeft, is er de oorzaak van dat De Ballon met opheffing wordt bedreigd. Want de speelgoed-uitleen moest eind 2016 weg uit cultureel centrum ‘t Spectrum om plaats te maken voor het gemeentelijk loket. En laat dat loket volgens de laatste plannen van het College nou terug gaan naar waar ze vandaan kwam.

Bibliotheek

En nee, dat betekent niet dat De Ballon dus terug kan keren in de schoot van ’t Spectrum. De speelotheek dankte haar succes namelijk aan het feit dat de bibliotheek in hetzelfde gebouw te vinden was. Beiden uitleen-organisaties hebben voor een deel hetzelfde publiek en profiteerden van elkaar. Maar de bibliotheek zit nu tijdelijk in de Hoofdstraat en gaat daarna, als het College haar zin krijgt, naar het voormalige gemeentehuis. Voor zolang het duurt. Want zo consistent is dit gemeentebestuur niet als het om het schuiven van organisaties en locaties gaat.

Wat in Schijndel in zo’n jaar of vijftien onder de noemer van Huisvesting 2000 met grote precisie in elkaar is geknutseld, is door het College van Meierijstad met grote en lompe armgebaren van tafel geschoven. Waardoor de boel in stukken uiteenviel.

Slachtoffer

De Ballon is het eerste slachtoffer. Tot eind 2016 waren er zo’n 75 actieve leden en nu zijn er dat nog slechts vijftien. De huidige locatie, De Kajuit, ligt decentraal en mist ook nog eens de synergie met de bibliotheek. ‘We willen daarom, net als de bieb, ook naar het voormalig gemeentehuis’, liet een woordvoerster van de vrijwilligers ons weten. ‘Maar daar is geen plek voor ons.’

Dat is niet zozeer sneu voor de betrokken vrijwilligers, maar ook voor de kinderen. Een speelotheek is immers heel laagdrempelig. Iedereen kan er terecht voor informatie over spelen en speelgoed. De vrijwilligers hebben hart voor spelen en stellen het speelgoed beschikbaar om te bekijken en uit te proberen. Bij de speelotheek leen je speelgoed dat aansluit bij de ontwikkeling van het kind. Spelenderwijs ontdekken kinderen de wereld.

Handig

Speelgoed lenen is ook nog eens handig; je kunt een paar weken thuis met het geleende speelgoed spelen en uitvinden of het geschikt is voor je kind. Als je kind er weer op uitgekeken is, breng je het weer terug om iets nieuws te lenen. Zo heb je voor niet te veel geld altijd passend speelgoed in huis.

Wat ons betreft neemt het College haar verantwoordelijkheid en gaat met spoed aan een oplossing werken. We hebben daarom gisteravond laat vragen hierover gesteld aan wethouder Menno Roozendaal (Jeugd). Je vindt ze hieronder.

BijlageGrootte
PDF icon Onze vragen over de speelotheek109.64 KB