Blijf op de hoogte!

Elke zondag onze digitale nieuwsbrief ontvangen? Schrijf je gratis in »

Raad wil naadje van Laverhof-kous weten

dinsdag 6 maart 2018
Leestijd: 
1 tot 2 minuten

Een meerderheid van de gemeenteraad van Meierijstad wil het naadje van de kous weten: worden medewerkers op pad gestuurd om cliënten in te laten stemmen met te weinig huishoudelijke hulp?

Dat Laverhof dat tenminste één keer heeft gedaan, is bewezen en door ‘Hart voor Schijndel’ al eerder bekendgemaakt. We hebben vanwege diverse signalen de indruk dat het niet bij die ene keer bleef. Sterker: dat er zelfs sprake is van structureel beleid door de zorginstelling. Dat beleid zou inhouden dat medewerkers op pad worden gestuurd met een opdracht: zorg ervoor dat cliënten instemmen met een paar weken per jaar geen hulp.

Winst

Dat levert Laverhof direct winst op. Want hulp of geen hulp, de gemeente betaalt gewoon door. Pas als de hulp langer dan een volle kalendermaand niet wordt geleverd, houdt de gemeente de hand op de knip. Dat is conform een afspraak die alle gemeenten in de regio hebben gemaakt met alle leveranciers van huishoudelijke hulp. Wat we ook van die afspraak vinden, die is nu eenmaal zoals die is. Het wordt pas kwalijk als Laverhof erop aanstuurt om zo veel mogelijk hulp niet te leveren. Dat is mogelijk het geval.

Het is ongebruikelijk dat meerdere raadsfracties samen vragen indienen bij het College. Dat dit op initiatief van Hart dit keer gebeurt, hoort voor Laverhof een krachtig signaal te zijn. Dat signaal wordt gegeven door CDA, SP, Lijst Blanco, D66 en Hart. Samen hebben die partijen een krappe meerderheid in de gemeenteraad en dat moet Laverhof aan het denken zetten. Overigens betekent het niet dat de fracties overtuigd zijn van laakbaar handelen door Laverhof. Eerst maar eens de antwoorden op de vragen afwachten, is het devies. 

T-zorg

T-zorg, de andere aanbieder van huishoudelijke hulp in onze gemeente, lijkt voorlopig buiten schot te blijven. Navraag door Hart bij de zorgcoördinator van die organisatie leert dat ook hier cliënten de gelegenheid krijgen om al dan niet te kiezen voor vervanging. Berichten over het onder druk zetten van die cliënten hebben ons niet bereikt. Dat kan zijn omdat het niet gebeurt. Een andere mogelijkheid is dat Hart vooral geworteld is in Schijndel en dat T-zorg daar een erg klein marktaandeel heeft. De Bossche fracties van de politieke partijen PvdA en SP zijn zeer kritisch over T-zorg in die gemeente – de organisatie zou volgens die fracties voor te weinig vervanging zorgen.

 

Hieronder de vragen van de vijf fracties.

BijlageGrootte
PDF icon De vragen269.19 KB