Blijf op de hoogte!

Elke zondag onze digitale nieuwsbrief ontvangen? Schrijf je gratis in »

Opluchting: IBN is niet zoals Alescon Assen

woensdag 10 januari 2018
Leestijd: 
1 tot 2 minuten

Dat leek een schokkende ontdekking: IBN Groep heeft al in de jaren negentig een BV opgericht die wordt gerekend tot de branche uitleenbureaus. Zou ‘onze’ sociale werkvoorziening (sw) net zo’n schijnconstructie gebruiken als het omstreden Alescon in Assen? Hart ging op onderzoek.

Sw-bedrijf Alescon bedacht een manier om ondanks rijks-bezuinigingen toch veel mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt aan het werk te helpen. Dat gebeurde door ze in dienst te nemen van een door Alescon opgericht uitzendbureau. De arbeidsvoorwaarden voor uitzendkrachten zijn beroerder dan die van medewerkers van het sw-bedrijf. Lager salaris, geen eindejaarsuitkering en vooral: geen vaste baan. Het kan elk moment afgelopen zijn.

Rechter

Wat voor Alescon pleit: dankzij dat opgerichte uitzendbureau kan, ondanks de bezuinigingen, werk worden geboden aan een flinke groep mensen. Het is echter een wat zwak argument; de sw-bedrijven van Meierijstad, WSD en IBN Groep, hoefden nooit de toevlucht tot zulke forse maatregelen te nemen. Die bedrijven maakten en maken gewoon winst. Bij Alescon lijken de medewerkers daarom het slachtoffer van slecht management. Maar of er nu wat voor te zeggen is of niet: de rechter heeft een streep gezet door het uitzendbureau van Alescon. Het is verboden.

De landelijke koepel van sw-bedrijven beloofde onlangs te onderzoeken of meer bedrijven die uitzendbureau-truc hanteren. ‘Hart voor Schijndel’ wilde dat onderzoek niet afwachten en ploos het zelf uit voor de sw-bedrijven die voor Meierijstad actief zijn. WSD heeft geen uitzendbureau, maar IBN op het eerste gezicht wel. Het bedrijf IBN Participatie BV hoort volgens de Kamer van Koophandel bij de branche uitleenbureaus. Bij Hart gingen alarmbellen rinkelen.

Vaste dienst

Onnodig, blijkt dankzij toelichtingen vanuit IBN en de gemeente. Bij IBN Participatie werken mensen die worden uitgeleend aan andere bedrijven. Anders dan medewerkers van een uitzendbureau zijn die van deze BV in vaste dienst. Dat is fijn.