Blijf op de hoogte!

Elke zondag onze digitale nieuwsbrief ontvangen? Schrijf je gratis in »

Ook hier extra steun voor pleegouders

woensdag 31 januari 2018

Ook Meierijstad steunt pleegouders van jongeren die achttien jaar of ouder zijn. De gemeente gaat zelfs nog verder dan dat. Dat blijkt uit navraag door ‘Hart voor Schijndel’.

Aanleiding is het optreden van oud-Schijndelaar Geert van Esch in het televisieprogramma ‘Hart voor Nederland’. Daar vertelde de broer van Hart-gemeenteraadslid Mirjam onlangs dat de gemeente Ede na de achttiende verjaardag van zijn pleegkind de maandelijkse vergoeding voortzette en hoe belangrijk dat dit was. Veel andere gemeenten doen dit niet en dat brengt pleegouders zo nu en dan in de problemen.

Stimuleren

Mirjam trok aan de bel bij onze eigen gemeente en werd enthousiast van de reactie die ze kreeg. Daaruit blijkt dat ook Meierijstad geld heeft voor deze zogeheten verlengde pleegzorg. De gemeente gaat nog verder, want zegt zwaar in te zetten op het stimuleren van pleegzorg. Zo zijn zowat alle budgetten op het gebied van jeugdhulp aan maxima gebonden, met uitzondering van pleegzorg.

Die ruimhartigheid is te danken aan het streven van de gemeenten in onze regio om jongeren zo veel mogelijk weg te houden van opnamen in stellingen. Soms is dat nodig, maar als het even kan wordt geprobeerd jongeren thuis te laten wonen – dat gebeurt dan vaak met intensieve zorg en begeleiding van jongeren, hun gezin en het sociale netwerk. Als thuis wonen echt geen optie is, dan is een pleeggezin een goed alternatief. Zo groeien de jongeren tenminste op in een gezinssituatie. Meierijstad werkt met andere gemeenten aan extra ondersteuning voor pleegouders.

Wonen doe je thuis

‘Wonen doe je thuis’, wordt het programma genoemd waarmee gemeenten en organisaties in Noordoost-Brabant dit beleid uitvoeren. Het is een onderdeel van een veranderingstraject van de jeugdhulp in onze regio. Andere onderdelen hebben betrekking op zorg en de toegang tot hulp. Over de voortgang daarvan hebben we vandaag vragen gesteld aan wethouder Roozendaal (Jeugdhulp, PvdA). Zie hieronder.