Blijf op de hoogte!

Elke zondag onze digitale nieuwsbrief ontvangen? Schrijf je gratis in »

Marcel Fränzel, houdoe en bedankt

zondag 3 december 2017
Leestijd: 
1 tot 2 minuten

De gemeenteraad neemt morgen, maandag, afscheid van waarnemend burgemeester Marcel Fränzel. Hij is de man die de volksvertegenwoordigers leerde te opereren op een hoger niveau. Maar hij is voor ons ook een beetje ‘wethouder zout’.

Dat laatste heeft van doen met de eerste weken van de gemeente Meierijstad. Vanwege bijzonder trage coalitieonderhandelingen was er bij de start van de gemeente nog geen coalitie en dus was onze kersverse waarnemend burgemeester in die begintijd even in zijn uppie het hele College. En moesten we onze kritiek over gladde hellingen bij de fietstunnel in Schijndel richten aan Marcel Fränzel, die we voor die gelegenheid bombardeerden tot ‘wethouder zout’.

Volwassen

Marcel kon daar de humor best van inzien, maar liet ons ook weten dat we in Meierijstad als raadsleden op een wat abstracter, beleidsmatiger en strategischer niveau moeten opereren. Hij leerde de raadsleden om de vaandeldragers te zijn van een gemeente van 80.000 inwoners. Nieuwe regels werden ingevoerd over de wijze van debatteren, over hoe we moties, amendementen en initiatiefvoorstellen indienen en hoe we in het algemeen politiek bedrijven. En zo zorgde hij ervoor dat de gemeenteraad volwassen werd gemaakt. Hart ontdekte werkenderwijs dat de 35-koppige gemeenteraad van Meierijstad een andere dynamiek heeft dan de negentien zetels tellende raad van Schijndel.

‘Hart voor Schijndel’ kijkt met genoegen terug op de wijze waarop Marcel zijn functie als raadsvoorzitter en burgemeester bekleedde, al blijven we erop hameren dat Meierijstad een gemeente van dertien dorpen is. En dat we de kleinschaligheid van die dorpen moeten koesteren en dus moeten kunnen zeuren over een fietstunnel die bij vorst te glad is.

Dank

Maar vooral danken we Marcel voor de wijze waarop hij leiding gaf aan de gemeente en de gemeenteraad en wensen hem veel succes met de nieuwe uitdagingen die binnen het openbaar bestuur vast nog op zijn pad komen.

Het afscheid heeft morgen plaats tijdens een bijzondere raadsvergadering. Die wordt gehouden in het raadhuis van SInt-Oedenrode en begint om 19.30 uur.