Blijf op de hoogte!

Elke zondag onze digitale nieuwsbrief ontvangen? Schrijf je gratis in »

IVN laat ballonnetje op over evenementen

vrijdag 6 april 2018
Leestijd: 
1 tot 2 minuten

Ballonnen zijn het symbool van feest, maar zijn helemaal niet zo feestelijk. Dat blijkt uit een brief van IVN Veghel aan de gemeenteraad.

De brief komt op een goed moment, want de gemeente Meierijstad is druk in de weer om beleid te bedenken met betrekking tot evenementen. De ene na de andere bijeenkomst wordt georganiseerd om met Jan en alleman te praten over wat er straks mag en niet mag. ‘Hart voor Schijndel’ heeft al eerder laten weten dat het thema duurzaamheid een plek verdient binnen het evenementenbeleid. Wat de IVN betreft buigen we ons bij die gelegenheid ook over ballonnen.

Afbreekbaar

Want ballonnen lijken gezellig, maar leiden tot zwerfvuil. Verder raken dieren nogal eens verstrikt in de linten van de ballonnen. Of ze eten de dingen op en dat is al net zo gevaarlijk. Biologisch afbreekbare ballonnen lijken een mooi alternatief, maar schijn bedriegt: zo’n ballon doet er tenminste tien weken en soms zelfs enkele jaren over om helemaal te verdwijnen.

Het brengt IVN tot een vriendelijk, maar dringend verzoek: ‘Wij willen jullie vragen om, gezien de gevolgen voor ons milieu en onze fauna, af te zien van het oplaten van ballonnen in onze Meierijstad’. De brief is niet alleen aan de gemeenteraad gestuurd, maar ook aan dorps- en wijkraden en wethouder Harry van Rooijen (Duurzaamheid, VVD).

Verbod

Sommige gemeenten, zoals Amsterdam, hebben ervoor gekozen om het oplaten van ballonnen te verbieden bij evenementen. Het zou volgens IVN mooi zijn als er ook in Meierijstad zo’n verbod komt.

We horen sommige lezers verzuchten: ‘Mag er dan helemaal niks meer?’ Tuurlijk wel. Maar het is een feit dat een feestje zonder ballonnen nog steeds een feestje is. En dat een feestje mét ballonnen zorgt voor rommel, milieuvervuiling en soms dierenleed.

Brief

Het evenementenbeleid wordt eind dit jaar vastgesteld door de gemeenteraad. ‘Hart’ belooft erop toe te zien dat het beleid nadrukkelijk tegemoet komt aan wensen en eisen op het gebied van duurzaamheid. En dus gaan we tegen die tijd met de brief van IVN wapperen.