Blijf op de hoogte!

Elke zondag onze digitale nieuwsbrief ontvangen? Schrijf je gratis in »

Gemeente traag bij minimaregelingen

donderdag 25 januari 2018
Leestijd: 
1 tot 2 minuten

Het lukt de gemeente maar niet om aanvragen voor minimaregelingen snel af te handelen. Dat blijkt uit antwoorden van het College van B. en W. op kritische vragen van ‘Hart voor Schijndel’. Die vragen hebben geleid tot verbetering.

Hart kreeg begin januari een brief in handen, verstuurd door onze gemeente aan iemand die een zogeheten minimaregeling aanvroeg. We schrokken van die brief. En dat wil wat zeggen, want Hart is ondanks haar rol in de oppositie behoorlijk in haar nopjes met het minimabeleid van ons College. Maar de brief die we kregen toegespeeld, kon écht niet. Allereerst laat de gemeente doodleuk weten dat wettelijke termijnen met betrekking tot de afhandeling van aanvragen misschien niet worden gehaald. En daarna komt het verzoek aan de lezer om lopende de aanvraag vooral geen contact op te nemen met de gemeente. Dat staat haaks op de klantgerichtheid die de gemeente zegt te willen uitstralen.

Eerlijk antwoord

We stelden er vragen over en kregen onlangs een eerlijk antwoord. Wat die zinsnede over vooral niet bellen betreft, erkent het College dat die ronduit fout is. De zin is inmiddels geschrapt. Opmerkelijk: de zinsnede was volgens het College toegevoegd op verzoek van de Adviesraad Sociaal Domein. Geen idee hoe die raad op dat rare idee kwam. We gaan het ze eens vragen.

Verder laat het College weten dat afgelopen jaar 62 % van de aanvragen op tijd is afgehandeld. We weten niet wat u daarvan vindt, maar wij vinden dat percentage nogal laag. Overigens geeft het College een deel van de schuld aan de aanvragers van de regelingen. Klanten zouden bewijsstukken niet tijdig hebben overlegd.

Schone taak

Hart werpt tegen dat juist mensen die minimaregelingen nodig hebben, zodanig in de problemen zitten dat het voor hen lastig is paperassen op orde te hebben. Hier ligt een schone taak voor welzijnsorganisaties (Welzijn De Meierij, Ons Welzijn), maatschappelijk werk (Juvans) of de sociaal wijkteams. Mochten die verstek laten gaan: bel of mail Hart, we helpen graag.

Tot slot nog goed nieuws: de gemeente heeft de achterstanden bij het verwerken van aanvragen volgens het College inmiddels weggewerkt. Daar zijn we blij mee.