Blijf op de hoogte!

Elke zondag onze digitale nieuwsbrief ontvangen? Schrijf je gratis in »

Een raar begin

dinsdag 3 januari 2017

De gemeente Meierijstad is nu echt begonnen. Dat begin was wel een beetje raar.

Het College van Burgemeester en Wethouders bestaat voorlopig uit één meneer, waarnemend burgemeester Marcel Fränzel. Want er zijn nog geen wethouders. Niet alleen daarom begon de nieuwe gemeente nogal raar. Want er waren ook nog de rare kapriolen die sommige kersverse raadsleden uithaalden tijdens de allereerste raadsvergadering. Zo besloot de rechten studerende fractie van Lijst Blanco alle verordeningen minutieus te onderzoeken. Of artikel drie punt acht paragraaf 23 wel overeenkwam met wetswijziging 28 sub 18 vers 12.

De nieuwe raadsleden moeten even wennen, zo concludeerden de ervaren volksvertegenwoordigers. Sommigen dingen horen in een commissievergadering, andere zaken kunnen met een mailwisseling met ambtenaren worden afgedaan en zo nu en dan is een motie of amendement in een raadsvergadering verstanding. De nieuwkomers van Lijst Blanco en Gemeentebelang Meierijstad gaan het allemaal nog ontdekken. Komt goed.

‘Hart voor Schijndel’ liet weten zich zorgen te maken over de financiële positie van de nieuwe gemeente. De begroting voorziet in een verlies van ruim zes ton en dat bedrag is nog geflatteerd ook. Feitelijk storten we ons in een gat van 3,2 miljoen. Dankzij een forse greep uit de reserves maken we er zes ton verlies van. Ondertussen heeft Schijndel nogal wat zaken op haar verlanglijstje staan: de verplaatsing van de kermis, een podiumaccommodatie en een buurthuis op de Boschweg. ‘Het maakt in ieder geval duidelijk dat het nieuwe College maximaal vijf fte aan wethouders groot mag zijn’, aldus fractievoorzitter Laurens van Voorst van Hart tijdens de raadsvergadering. Geen raadslid dat hem tegensprak.