Blijf op de hoogte!

Elke zondag onze digitale nieuwsbrief ontvangen? Schrijf je gratis in »

11 april: ‘Gemeente is geen koekjesfabriek’

zaterdag 17 maart 2018
Leestijd: 
1 tot 2 minuten

Geerten Waling, een van de auteurs van ‘Gemeente in de genen’ houdt woensdag 11 april een spreekbeurt in Schijndel. De bijeenkomst wordt gehouden in de voormalige Hervormde Kerk in Schijndel en begint om 20.30 uur. Toegang is gratis.

Waling en medeauteur Wim Voermans breken in het boek (Uitgeverij Prometheus, Amsterdam, € 19,99) een lans voor een krachtige positie van de gemeenteraad. De schrijvers stellen vast dat de lokale democratie onder druk staat, als gevolg van doorgeslagen schaalvergroting, ongekende decentralisering en schurende verhoudingen tussen raadsleden en bestuurders. Over die bestuurders stellen Waling en Voermans dat ze gemeenten in toenemende mate besturen als bedrijfsmanagers. ‘Maar een gemeente is geen koekjesfabriek. De gemeente is eigendom van de burgers.’

Waling (1986) is historicus en postdoctoraal onderzoeker op het gebied van politieke legitimiteit. Net als hoogleraar staats- en bestuursrecht Voermans (1961) is hij verbonden aan de Universiteit Leiden.

Welkom

‘Hart voor Schijndel’ nodigde de schrijver uit voor een spreekbeurt. ‘Hart’ is blij met het boek, want de partij bemoeit zich stevig met de discussies over lokale democratie en de rol die gemeenteraad en burgers daarin hebben. Voorzitter Dick Mandemaker van ‘Hart’: ‘We organiseren deze bijeenkomst met nadruk voor alle betrokken inwoners van Meierijstad. Leden van andere politieke partijen en andere belangstellenden zijn meer dan welkom. Het is geen Hart-feestje’.

Exemplaren van het boek ‘Gemeente in de genen’ zijn na afloop van de presentatie van Waling te koop. Voorafgaand aan de lezing is er de algemene ledenvergadering van Hart. Die begint om 19.30 uur. Deze vergadering is wél exclusief voor leden.